Informatii utile despre tatuaje
Tatuajele sunt o forma de machiaj permanent a corpului. Se practica de sute de ani si realizarea lor este chiar traditionala in unele culturi. In trecut tatuajele se efectuau frecvent in Polinezia, America de Sud, Japonia, Noua Zeelanda si Micronezia, si in ciuda faptului ca acest subiect ramane tabu inca in multe civilizatii, se practica din ce in ce mai mult. Tatuajele sunt din ce in ce mai populare, atat in randul femeilor cat si al barbatilor.
Specialistii in dermatologie au realizat un studiu care a relevat faptul ca 36% din americanii cu varsta intre 18-29 de ani au sau sunt pe cale sa isi faca un tatuaj. In 2008, 14% din populatia adulta a Statelor Unite avea un tatuaj. Dintre acestia doar un procent relativ mic dezvolta probleme medicale asociate prezentei lui, iar o parte din acestea pot fi rezolvate usor daca pacientii urmeaza sfaturile medicului specialist. Exista si remedii ce pot fi aplicate la domiciliu, care favorizeaza si grabesc vindecarea.
Cum se face un tatuaj?
Tatuajele se realizeaza prin injecatrea unor pigmenti colorati in derm (dermul este stratul de tesut conjuctiv ce se gaseste sub epiderm). Dupa injectia initiala, pigmentul este dispersat in derm si epiderm in cadrul unui proces de lezare omogena a straturilor tegumentare subiacente. Colorantul este o particula straina organismului, ca urmare se vor activa celulele sistemului imun pentru a le fagocita. Pe masura ce rana se vindeca, straturile superficiale ale epidermei se vor descuama (eliminand o data cu ele si pigmentul de la suprafata) in timp ce in profunzime se formeaza tesut de granulatie.
Acesta va fi invadat de fibroblasti si va fi transformat in tesut conjunctiv. Pigmentul se mentine la nivelul dermului, fiind fixat acolo prin intermediul fibroblastilor iar in final se va stabili la limita dintre derm si epiderm. Totusi, pe masura ce timpul trece (in zeci de ani, insa) culoarea se sterge deoarece pigmentii migreaza pofund in derm si tatuajul nu mai este vizibil la suprafata pielii.
In functie de zona corpului si de sensibilitatea fiecaruia, acest proces poate fi de la putin la foarte dureros.
Imediat dupa realizarea lui zona poate sa apara rosie, edematiata si la suprafata se poate forma o crusta. Este normal ca din tatuaj sa curga cateva picaturi de sange pentru maxim 24 de ore si cateva zile se poate scurge din plaga un lichid limpede, serocitrin sau usor sangvinolent.
Datorita faptului ca afecteaza continuitatea tegumentelor, fiind o pocedura mininvaziva, exista riscuri asociate efectuarii tatuajelor- atat de natura infectioasa cat si alergica.
Ce precautii puteti lua?
Puteti lua o serie de precautii inainte de a va face un tatuaj, insa inainte de toate asigurati-va ca il doriti cu adevarat. Niciodata nu va faceti un tatuaj daca sunteti sub influenta drogurilor sau a alcoolului – acestea nu numai ca va pot altera judecata, ci pot sa si ingreuneze procesul de vindecare. De asemenea, ganditi-va foarte bine la zona in care va doriti tatuajul si tineti cont ca acesta se poate distorsiona din cauza ingrasarii, sarcinii, imbatranirii pielii etc. Iata ce ar trebui sa luati in considerare odata ce sunteti convinsi ca intr-adevar va doriti un tatuaj:
- artistul care urmeaza sa va faca tatuajul – alegeti-va un artist cu al carui stil sunteti compatibil; informati-va despre ce parere au clientii care au mai apelat la el si rasfoiti-i portofoliul
- salonul – alegeti un salon de incredere, care are licenta si care urmeaza toate standardele de siguranta. Cereti de asemenea sa vedeti daca salonul respectiv foloseste autoclava (un dispozitiv absolut necesar pentru sterilizarea instrumentelor)
- acele, lamele si recipientele pentru pigmenti trebuie sa fie noi – cereti-i artistului sa le desfaca in fata voastra
- asigurati-va ca acesta poarta manusi chirurgicale; in cazul in care sunteti alergic la latex, spuneti-i de dinainte acest lucru
- asigurati-va ca suprafata de lucru (masa, scaunul etc.) este sterilizata intre utilizari
- vorbiti intotdeauna cu artistul despre cum ar trebui sa aveti grija de tatuaj si urmati instructiunile sale
- luati in calcul si metodele de indepartare ale tatuajului – in situatia in care regretati alegerea facuta, trebuie sa stiti ca tatuajele se pot indeparta, insa procedura nu garanteaza rezultate perfecte;ea este relativ scumpa, necesita sedinte repetate si poate lasa cicatrici inestetice
Daca tineti cont de toate aceste indrumari, alegeti salonul si artistul potrivit si aveti grija de tatuajul vostru, ar trebui sa fiti in siguranta si sa nu intampinati nicio dificultate.