Istoria Tatuajului
Tatuajul este o formă de artă apărută cu mii de ani în urmă. Acesta se realiza la început cu ajutorul unor ustensile din os, care aveau aspectul unor dălți zimțate. Tatuajul este practic introducerea de tuș într-un strat superficial al pielii, astfel putându-se crea diferite motive.
Deși la început tatuajele aveau rolul de a marca funcția unui individ într-un trib, acesta a fost preluat de europeni și de alte națiuni, modificându-i funcția într-una artistică.
Astăzi, tatuajele se execută în saloane specializate, care oferă condiții optime realizării unei astfel de lucrări (curățenie, aparatură profesională, personal specializat).
Modul de realizare a tatuajelor s-a modificat foarte mult în ultimele două sute de ani, în zilele noastre utilizându-se aparate special concepute pentru așa ceva, iar simplele modele de altă dată au fost înlocuite cu motive florale, simboluri chinezești etc., ajungându-se chiar la portrete de o calitate și fidelitate remarcabilă.
Tatuajele sunt prezente de mai mult timp decît ai putea crede. Nu sunt de pe vremea cînd trupele rock abia apareau si au avut multe semnificatii de-a lungul istoriei. Să facem o scurtă prezentare a acestor tatuaje şi modului în care au fost ele create.
Mult timp, oamenii de ştiinţă au crezut că egiptenii şi nubienii au fost cei care au folosit primii arta tatuajelor. Dar în 1991 s-a descoperit o mumie care se numea Omul gheţurilor şi care data de prin anul 3300 înaintea erei noastre. Această mumie avea mai multe seturi de tatuaje, incluzînd o linie de la genunchi pînă la glezna şi înapoi. Se crede că menirea acelor tatuaje avea legătură cu vindecarea organismului.
În timpul civilizaţiei egiptene, cea mai avansată în acea epoca, tatuajele s-au răspîndit pe întreg globul. Dinastiile celor care au construit piramidele aveau relaţii cu multe alte culturi importante: grecii, perşii, arabii etc. Arta tatuajelor s-a răspîndit pînă în Asia de sud-est prin anul 2200 înaintea erei noastre. Această artă a ajuns apoi şi la restul populaţiilor.
Cam în aceeaşi perioadă, japonezii au devenit interesaţi de tatuaje, însa doar pentru aspectele decorative ale acestora. Artiştii japonezi au devenit unii dintre cei mai mari buni in acest domeniu. Felul în care ei foloseau culorile, perspectiva şi imaginaţia lor a dat acestei practici un nou înţeles. În primul mileniu al erei noastre, japonezii au adoptat practicile şi formele tatuajelor folosite de chinezi.
În peninsula Balcanică, tracii aveau o altă întrebuinţare pentru tatuaje. Conform lui Herodot, ei o foloseau pentru a-şi demonstra statutul în societate.
Deşi europenii ştiau de existenţa tatuajelor, aceştia au descoperit această arta abia după epoca renascentistă. A fost întalnirea cu amerindienii din America de Nord care a adus această modă şi în Europa.
Exploratorul englez James Cook le-a adus moda tatuajelor din Polinezia şi în Europa din explorările sale în Pacific. În acea perioadă corpurile marcate cu astfel de semne aveau semnificaţia ca respectivele persoane reprezentau bunuri care puteau fi folosite si vîndute ca orice alt produs.
- De ce se tatuau?
Majoritatea tribuilor le foloseau ca un ornament. Cu toate acestea un număr de civilizaţii aveau alte aplicaţii pentru tatuaje. Goţii, un trib de barbari germanici faimoşi pentru atacurile lor împotriva imperiului Roman, foloseau tatuajele pentru a-şi marca sclavii. Aşa faceau şi cetăţenii Romei.
În Tahiti, tatuajele reprezentau istoria persoanei pe care le purta. Cînd deveneau adulţi, băieţii primeau un tatuaj pentru a marca acest eveniment. Bărbaţii erau însemnaţi cu un alt model atunci cînd se casatoareau. Cînd Imperiul otoman a ajuns în Bosnia, toţi soldaţii erau marcaţi de autorităţi pentru a îi putea recunoaste în caz ca doreau să plece.
Mai tîrziu, tatuajele au devenit un fel de suveniruri pentru marinari. Atunci cînd ajungea pe o insula exotică, fiecare om îşi făcea cîte un însemn pentru a simboliza locul în care au ajuns în aventurile lor pe mare. De exemplu, un dragon însemnă că acel marinar a ajuns în China. La început marinarii îşi foloseau timpul liber pentru a deprinde acest tip de artă şi cînd se retrăgeau practicau această meserie în ţările lor natale. Atunci au fost înfiinţate primele saloane de tatuaj. Ca o superstiţie oamenii amestecau în cerneala şi praf de puşc deoarece se considera că prelungea viaţa purtătorilor.
- Prin ce metode se realizau tatuajele de-a lungul timpului?
Nativii americani foloseau nişte cuţitaşe care erau îmbibate în cerneală. În California unii puneau culori în aceste taieturi. Inuiţii faceau găuri cu un ac şi dupa aceea introduceau un fel de sforicică pe sub locurile unde erau împusăturile.
În Noua Zeelandă, tribul Maori îşi considerau corpul o bucată de lemn şi foloseau tot felul de cuţitaşe pentru a-şi forma bine cunoscutele semne. Cu un cuţit din os, ei ciopleau în piele trăsăturile pe care doreau să le imprime, mai ales pe faţă şi pe fese şi dupa aceea aduceau culoriile pe care le turnau în acele răni. Datorită trocului care se desfăşura cu europenii ei au putut folosi şi cuţite din metal pentru a face desene şi mai complicate.
În 1891, un american pe nume Samuel O'Reilly a patentat faimoasă maşină de facut tatuaje. Ele îmbunătăţise un sistem te tipografie pe care îl reprodusese în miniatură. Acest sistem avea un ac care vibra foarte repede. Acul penetra rapid pielea astfel încît culoarea ajungea în locul dorit pentru a produce linii curate si fără greşeli.
- De ce sunt purtate?
În societatea de astăzi o mulţime de persoane le poartă - avocaţi, atleţi, soldaţi, mecanici - nu există limite profesionale pentru oamenii care iubesc tatuajele. Astăzi tatuajele sunt mai mult o modă decît o metodă de a-ţi impune anumite trăsături de personalitate. Şi este normal ca oamenii să dorească să afle cum au aparut tatuajele.